mandag 28. desember 2009

Ingen nåde.

Thailand utviser nå 4000 flyktninger fra Laos, disse tilhører hmong-folket som i sin tid støttet USA under Vietnamkrigen.

Selvsagt blir det protestert fra ulike hold men jeg tror vel egentlig at det er litt sent siden 5000 soldater allerede har blitt satt på oppdraget.

En flyktning fra Laos er dessverre mindre verdt enn en hund for de fleste thaier og i så måte bryr de fleste thaier seg ikke om å være "politisk korrekt", det er i grunn et uttrykk som ikke eksisterer i Thailand.

Rasisme derimot eksisterer i fullt monn, det blir heller ikke lagt skjul på, heller ikke sett ned på. Det er ikke uvanlig å oppleve rasisme i praksis i Thailand eller i andre asiatiske land for den del så flyktningene må nok håpe på hjelp utenfra.

USA, EU,FN og en rekke hjelpeorganisasjoner har engasjert seg og bedt myndighetene i Thailand om ikke å utvise flyktningene.

Laos på sin side garanterer for sikkerheten til flyktningene, hvor mye en skal legge i en slik garanti er usikkert men selvsagt støtter myndighetene i Thailand seg til uttalelsen og er fast bestemt på å gjennomføre utsendelsen.

Det ser nok ut til at Thailand fortsetter sin flyktningepolitikk uansett hva utenforstående måtte mene..

11 kommentarer:

  1. Hmong'ene er ikke flyktninger. De har et naturlig tilholdsted i disse grenseområdene. Grunnen til at denne såkalte "flyktningeleiren" - et europeisk oppfunnet begrep - har oppstått er at Hmong'ene oppholdt seg i Thailand i større eller mindre spredte grupper. Dettre ville regjeringen forandre på av humanitære grunner. Derfor denne leiren. Og grunnen til at Hmong'ene valgte å bli i Thailand er frykt for represalier fra en kommunistisk regjering i Laos. Den frykten er reell for Laos hater USA.

    SvarSlett
  2. Frykten er nok begrunnet den men hvorvidt de er flyktninger eller ei er forsåvidt ikke viktig så lenge Thailand ser dem som uønsket.

    SvarSlett
  3. Man bør være klar over her at Hmong'ene har fått bo i Thailand meget lenge under gode forhold. Nå har altså regjeringen valgt å ta mest hensyn til lokalbefolkningen. De lokale er glade nå som de kan få bygge ut og å utvikle seg.

    SvarSlett
  4. "Etter mer enn 20 turer til Thailand og thai kone skal jeg prøve å dele litt av opplevelsene med dere."
    Kaller du dette for opplevelser? Har veldig lite med Thailand som turistmagnet å gjøre. Thailand har tatt meget godt vare på disse menneskene i en årrekke.

    SvarSlett
  5. Hvem sier at jeg er en turist i LOS? Ellers så skjønner jeg ikke helt hva du mener Willy, det er da andre aspekter ved Thailand enn turisme og det den gjengse charterturist får oppleve?

    Skal dette feies under teppet av den grunn? Jeg er glad nok i landet og folket til også å se det som ikke er fullt så bra.

    Hmong folket er ikke flyktninger, dvs Thailand aksepterer ikke den statusen, andre land og organisasjoner derimot kaller en spade for en spade.

    Sannheten er at hovedelen av befolkningen i Huai Nam Khao leiren har reist over grensen fra Laos av frykt for sine liv (berettiget eller ei), eller andre grunner.

    Denne leiren vil nok slite kraftig for å oppnå betegnelsen "gode forhold" hos en nøytral besøkende, noe for eksempel Leger uten grenser bekrefter i sine rapporter.

    Jeg skal derimot være enig i at Thailand har takk godt vare på Hmong-folket, hvis en legger til grunn hvordan eget folk blir tatt vare på.

    Neppe en grunn til å rope hurra?

    SvarSlett
  6. Jeg har da aldri kalt deg for turist? Selvfølgelig er det mange andre aspekter ved Thailand enn turisme, men for å holde oss til Hmong-folket. De har all mulig grunn til å frykte fremtiden i det kommunistreiret de blir sendt til. Grunnen er at de støttet USA under Vietnamkrigen og som kjent hater Laos USA av den grunn. Hva mener du med det siste du sier? Mener du at thaiene ikke har det bra i sitt eget land? I så fall har du ikke store kjennskapen til landet. Men du har vel ikke bodd her??

    SvarSlett
  7. Mange thaier som har det bra men de som faller utenom har det ikke så bra, nå gjør munkene mye bra men offentlig hjelp er ikke mye å skryte av.

    Uten munker og familie ville virkeligheten sett mer brutal ut for mange men så lenge en har penger er Thailand et fantastisk land.

    Det er det jeg mener med det jeg sier og det er bare å se ut vinduet til naboer her i Bangbuathong eller ta en tur over elven til tempelet.

    BT

    SvarSlett
  8. Anonym:
    I de seneste 10 årene har jeg drevet som risdyrker i et av Thailands fattigste områder. De som kjenner Thailand vet hvor det er. Sykehusbesøk koster 30 baht, resten sponser myndighetene. Offentlige hjem finnes for gamle som ikke har nær familie. Inntektsskatt finnes ikke. Kaller du dette en brutal virkelighet?

    SvarSlett
  9. BT:
    Fortell meg om rasismen i Thailand. Du bør jo kunne noe?

    SvarSlett
  10. Jeg er klar over 30 baht planen, den har helt klart gjort mye for fattige i LOS men den har også helt klare feil som du sikkert er klar over.

    http://www.chiangmainews.com/ecmn/viewfa.php?id=953

    Ps. Er du thai ute av ditt distrikt gjelder ikke den planen lengre, tabien baan og alt det der, skal du bli syk får du gjøre det hjemme :)

    Inntektskatt finnes, selv om en velger å ikke oppgi inntekter og på den måten ikke betaler, betyr ikke at den ikke finnes.
    Lav er den men følger en reglene skal den betales, selv en norsk pensjonist bosatt i Thailand skal betale skatt der, det blir nok neppe gjort ei heller sjekket fra thai myndigheter.

    Rasisme i Thailand eksisterer i fullt monn, det spesielle kanskje blandt landets egne innbyggere går mest på Bangkok vs nord, finner det rart at du ikke har opplevd dette?

    Ellers har du den berømte doble prisingen som utlendinger (turister) blir "lurt" på, kanskje ikke rasisme men heller opportunisme?

    Når det gjelder utlendinger må en være både blind og døv for ikke å få med seg de fleste thaiers syn på svarte, arabere, osv...

    Hvite slipper lettere unna men du er likevel farang, uansett hvor integrert du måtte være, uansett hvor godt du snakker språket.

    Grunnen til at vi slipper lettere unna en andre grupper av utlendinger er nok den berømte hvite huden (som er så ettertraktet) og penger som uunngålig gir oss en tolererbar status.

    SvarSlett
  11. "Rasisme i Thailand eksisterer i fullt monn, det spesielle kanskje blandt landets egne innbyggere går mest på Bangkok vs nord, finner det rart at du ikke har opplevd dette?"
    Joda, jeg er klar over dette, men kan vi kalle det rasisme? Er det ikke mer som vi i Norge rakker ned på nordlendinger og samer? Folk fra ISAN blir også sett litt ned på, men hva skulle Thailand gjort uten ISAN? Da hadde det blitt dårlig stelt med STICKY RICE.=:)

    SvarSlett